i Like


 

Hieronder een lijst met een aantal van mijn favorieten. Het overzicht begint met personen en organisaties bij wie ik ben aangesloten, mee samenwerk en/of aan wie ik veel te danken heb. Of gewoon iets mee heb... Onderaan staan andere bedrijven die ik bij mijn werk ben tegengekomen en die indruk op mij hebben gemaakt. Alles in willekeurige volgorde! Eigenlijk is deze pagina altijd 'under construction' dus als je denkt dat ik een van mijn favorieten vergeten ben, laat het me alsjeblieft even weten.

Personen kusje

Petra Kroon

 Petra Kroon Petra Kroon ontmoette ik voor het eerst bij een 1% event, later vroeg ze mij om te fotograferen voor de QPQ en nog later om mee te denken bij het opzetten van The Social Reporters. Een razende reporter, sneller dan het licht, boordevol ideeën en ook nog een fijn mens. Wat wil je nog meer? Nou, gewoon, nog veel vaker samenwerken!

Manon van der Zwaal

Manon van der ZwaalManon van der Zwaal en ik waren vanaf het begin van onze studie aan de FotoAcademie meer met dan zonder elkaar. Samen gelachen en gehuild, samen tot diep in de nacht in de donkere kamer; aan het eind van de studie was het bijna alsof we samenwoonden. En we zijn samen afgestudeerd. Het was dan ook een logische stap om na ons afstuderen samen een kantoor te delen. Tot we allebei 'te groot' werden en door onze stagiaires en assistenten uit de ruimte groeiden. Dus toen Manon een mooie studioruimte tegenkwam, zijn we ieder onze eigen weg gegaan. Ik mis haar, maar gelukkig woont ze naast me en ben ik haar dus niet helemaal kwijt....

Hermance van Dijk

Hermance van DijkHermance van Dijk heeft ook aan de FotoAcademie gestudeerd en we kennen elkaar dus al een tijdje. Hermance studeerde af in de richting documentair / popfotograaf. Al tijdens de studie werkten we af en toe samen en dat is zo gebleven. Ik werk eigenlijk nooit in m’n eentje en Hermance is mijn vaste tweede fotograaf. Ik weet niet hoe ze het doet, maar ik denk wel eens dat ik haar alleen maar hoef aan te kijken en ze begrijpt wat ik bedoel. In haar vrije tijd speelt ze gitaar in haar band Cheap Trills.

Marleen Vos

Marleen VosMet Marleen Vos werkte ik voor het eerst samen in de tijd dat ik nog fotografeerde voor de NAP, dé Amsterdamse Stadsglossy. We gingen dan samen op pad. Zij voor het interview, ik voor de foto’s. Waternet, De Moeder van Zuid-Oost, Bijzondere trouwlocaties, het zijn maar een paar voorbeelden van de onderwerpen waar we samen indoken. Reizen is haar lust en haar leven en daarover blogt en schrijft ze met een onuitputtelijke inspiratie en energie. Voor het glossy magazine Joie de Vivre reisden we samen nog af naar Barcelona voor een artikel over het nog niet door het grote publiek ontdekte Gracia. Voorlopig kunnen we vooral verhalen verwachten uit Zuid- Afrika van waaruit ze over al het mooie en het minder mooie zal schrijven.

Carine Damen

Carine DamenCarine Damen is freelance journalist (HP/de Tijd, AD, Mind Magazine, Volkskrant Magazine), tekstschrijver, en web- en eindredacteur. Ik kwam haar voor het eerst tegen bij een B&B-diner. Ze was toen zwanger en vond het erg leuk wat ik vertelde over mijn bruiloftsfotografie. Ze was toen al van plan om te gaan trouwen en zei dat ze t.z.t. contact zou opnemen. Uiteindelijk is zij met Peter getrouwd toen haar zoon al lang geboren was en ze kwamen inderdaad bij mij voor de fotografie. Een heel bijzondere bruiloft (zie mijn blog). We hielden contact en denken na over projecten die we samen nog gaan doen.

Marlène Sips

Marlène SipsMarlène Sips (BomBon) is een grafisch ontwerper die heel goed luistert naar wensen die ze vervolgens moeiteloos weet om te zetten naar een prachtig ontwerp. Ik kwam via Bites & Business met haar in contact en fotografeerde haar bruiloft met Erik. Af en toe betrekt zij me bij een opdracht waar een fotograaf voor nodig is, bijvoorbeeld voor NUON.

Irene Kuipers

Kuipers tekstentrainingIrene Kuipers is schrijftrainer, tekstschrijver én schrijfcoach. Als schrijfcoach helpt ze je eerst om doel en doelgroep van je tekst vast te stellen. Als dat eenmaal duidelijk is, kun je gaan schrijven (met behulp van richtlijnen voor inhoud, opbouw, taalgebruik en toonzetting). De tekst wordt tussendoor getoetst en waar nodig weer aangepast. Door die aanpak blijft het wel je ‘eigen’ tekst. Zo hielp ze mij al vaker uit de brand als ik iets moest schrijven wat gepubliceerd zou worden. Maar het grootste succesverhaal vind ik nog wel dat van een vriend van mij, die net klaar was met zijn pilotenopleiding in een periode dat er eigenlijk geen piloten meer werden aangenomen. Irene hielp hem met het schrijven van zijn brief. De eerste sollicitatiebrief die hij stuurde was raak, hij werd direct uitgenodigd voor een gesprek én aangenomen. Nou is hij ook wel iemand met talent hoor, inmiddels is hij in razendsnel tempo tot captain gepromoveerd. Maar ik weet wel héél zeker dat hij nooit zo’n vliegende start had gemaakt zonder Irenes hulp (echt waar, ik heb de eerste versie van de sollicitatiebrief gezien. Dat was een zekere afwijzing....).

Annemarie de Ruijter

Annemarie de RuijterBeautyenBeweging is opgericht door Annemarie de Ruijter in 2007.
Na een studie aan de Dansacademie en een hoop podiumervaring kwam zij op het idee om bruidsparen te helpen met de openingsdans. Dit was nog net voordat dansprogramma’s populair werden op Tv. Een standaard quickstep is niet haar ding. Maar een choreografie speciaal-op-maat-gemaakt wel. Het bruidspaar mag eigen wensen en muziek aangeven/uitkiezen. Instroomniveau maakt niet uit, zowel beginners als gevorderden zijn welkom. Inmiddels heeft zij al vele bruidsparen mogen begeleiden.

Familie en vrienden

PhtgrphrI like dekt natuurlijk niet helemaal de lading. I love. Frank. Fan, echtgenoot, vriendje en geweldige kok. Mijn draken Fokke en Eise waar ik zielsveel van hou, heel trots op ben en die mij er heel benieuwd naar maken wat zij 'later' gaan worden (ik hoop in ieder geval gelukkig). Mijn ouders zonder wie ik niet zou zijn wie ik ben. Mijn 'broertje' Marc die ik veel te weinig zie (wie gaat er nou ook in Emmen wonen...). Mijn nichten & neef en hun partners die ik vaker zou willen zien maar met wie ik toch héél erg blij ben, Denise die me zo fijn helpt met mijn werk, Dagmara, Araceli en alle andere familie & vrienden (m/v) die mijn leven zo fijn maken. Dat mag ook wel eens gezegd worden en dat doe ik veel te weinig.

Organisaties & Verenigingen algemeen kusje

 

1% club

1% club is dé internationale marktplaats die slimme ontwikkelingsprojecten (tot maximaal €5.000) koppelt aan mensen, geld en kennis. Het idee is, dat als iedereen 1% van zijn tijd, kennis of geld stopt in ontwikkelingsprojecten, er heel snel heel veel gedaan kan worden, daar waar het nodig is. Ze maken gebruik van de nieuwe technieken die het internet biedt. Daardoor is niet alleen het aanvragen van hulp makkelijker, maar is ook de controle op de besteding sneller en effectiever. De projecten zijn openbaar en als iemand voor vakantie of werk in de buurt is bij een project, kan die gaan kijken en laten weten hoe het gaat. De 1% club organiseert onder andere het 1% Event en de 24 uurs actie. Erg de moeite waard! Vooral bij de 24-uursactie kun je behalve het goede doel te steunen ook nog eens een leuke slag slaan: de veiling is echt waanzinnig!

 

Arps & Co.

Link naar de website van Arps GalleryArps Gallery is van Ella Arps. In 2006 volgde ik bij haar een korte workshop ‘loopbaanbevordering voor fotografen, media- en beeldend kunstenaars’ (een aanrader) en we hielden contact. Toen ik eind 2006 voor de opening van mijn hele grote solo-expositie in het hoofdkantoor van Sony Benelux stond, nog niet helemaal genezen van de ziekte van Pfeiffer, heb ik ten einde raad Ella gebeld. HELP!! Straks heb ik een opening en komt er helemaal niemand... Ik had zelfs niet de puf om over het uitnodigen van mensen na te denken. Binnen een week of twee stond alles als een huis. Ik kijk terug op een geweldige opening en ik weet niet zeker of ik haar er ooit wel genoeg voor heb bedankt! Na de Sony expositie is dezelfde tentoonstelling nog te zien geweest in het Dikker & Thijs Fenice / de Prinsenkelder waarover - ook via Ella - nog een documentaire gemaakt is voor het Amsterdamse tv-kunstkanaal A1. Later heb ik nog met een groep andere kunstenaars onder Ella’s vleugels deelgenomen aan de Affordable Art Fair. En in 2011 werd ik gevraagd deel te nemen in Over De Kunst.

Emma at Work

Emma at work Op een vroege dinsdagochtend was ik te gast bij een BNI netwerkontbijt en daar was ook Marja Witteman. We raakten in een boeiend gesprek over Emma at Work (EAW), een non-profit uitzendbureau voor jongeren met een lichamelijke chronische ziekte of beperking. EAW bemiddelt deze jongeren naar een vakantiebaan, bijbaan of vaste werkplek. Niet lang daarna belde Marja op; een meisje had zich aangemeld en zou heel graag bij een fotograaf willen werken. Had ik misschien af en toe een klusje? Na een proefperiode van een paar maanden is Denise begin 2010 bij mij in vaste dienst getreden. Ook Femke en Esperance zijn via EAW bij mij terecht gekomen. Nooit spijt van gehad! Ik geloof dat het best bijzonder is dat een kleine ondernemer als ik zo’n Wajong-werkplek aanbiedt. Diverse organisaties zien Denises baan dan ook als een droombaan en af en toe worden we gebeld voor een artikel in tijdschrift of krant. Altijd leuk natuurlijk! Nieuwsbrief EAW, Algemeen Dagblad

YES (Youth Empowerment Suriname)

Link naar de site van Yes, een organisatie voor Surinaamse jongeren YES (Youth Empowerment Suriname is de grote passie van Apana van Leeuwaarde (trainer/coach jeugdhulpverlening). Zij gaf haar luxeleven en haar praktijk in Amsterdam op om zich er volledig op te werpen Surinaamse jongeren meer kansen te geven om te slagen in onderwijs en maatschappij. Daarbij kan ze alle (financiële) steun gebruiken. Als je nog ergens een potje voor goede doelen hebt te besteden is dit een mooi doel naar mijn idee! Bekijk ook de uitzending van het jeugdjournaal!

Theater Veder

Theater Veder Ook Theater Veder fotografeerde ik in opdracht van QPQ magazine. Theater Veder maakt voorstellingen voor mensen die door ouderdom, een beperking of door hun plaats in de maatschappij moeite hebben met communiceren. Iedereen die zelf alzheimer heeft óf met alzheimer te maken heeft (zowel privé als in het werk) zou recht moeten hebben op Theater Veder. Ik was niet de enige die af en toe met tranen in de ogen keek naar al het moois dat er gebeurde. Ook de verzorgsters waren diep geroerd. Kippenvel! Tijdens het wachten op de acteurs zat ik in een ruimte vol zwijgende alzheimerpatiënten. En als er al iets gezegd werd, was het gemopper. Maar tijdens de voorstelling raakten ze met elkaar in gesprek, samen herinneringen van vroeger ophalend en liedjes zingend. Eén bewoonster herinnerde zich zelfs dat ze heel goed was in touwtjespringen...

Organisaties & Verenigingen Bruiloften kusje

Shootinq

link naar website shootinq, 'mijn' journalistiek collectiefShootinq is een van mijn grootste passies.

NTBO

Link naar de website van de Nederlandse TrouwBranche Organisatie, het informatiecentrum voor ondernemers uit de trouwbranche en bruidsparen. Dé trouwbrancheorganisatie in Nederland is de NTBO,, de Nederlandse TrouwBranche Organisatie. De NTBO organiseert regelmatig netwerkbijeenkomsten voor haar leden én andere geïnteresseerden uit de branche. Daarnaast is de NTBO initiatiefneemster van het Keurmerk Trouwen dat aanstaande bruidsparen kan helpen een goede keuze te maken uit bedrijven die zij bij hun trouwdag willen betrekken. Als een fotograaf (of andere leverancier) het keurmerk niet heeft, wil dat natuurlijk helemaal niet zeggen dat het geen betrouwbare fotograaf/leverancier is, maar heeft hij het keurmerk wél, dan weet je het zeker. Bedrijven die het Keurmerk Trouwen krijgen zijn namelijk door een onafhankelijk bureau getoetst op hun betrouwbaarheid en professionaliteit; bovendien zijn ze innovatief. Zij hebben de Nederlandse TrouwBranche Organisatie achter zich staan, die hier jaarlijks op toeziet. En je begrijpt het al, ik zou er niet zo over uitweiden als ik zelf het keurmerk niet had.

Fearless Photographers

link naar de website van Fearless Photographers boorrdevol waanzinnige foto'sFearless Photographers, is een initiatief van Huy Nguyen, Olivia Vale en veel andere fotografen van de Foundation Workshop die in heel korte tijd een waanzinnige kwaliteit aan fotografen om zich heen verzameld hebben. Zeg ik trots, want inmiddels heb ik ook een aantal awards ontvangen. Maar wat voel ik me klein tussen zoveel groots. Kijk en geniet!

WPJA

wpja_website Van de WPJA, de Wedding Photojournalist Association ben ik sinds 2008 lid. Op dat moment was ik als enige Nederlander aangesloten. Inmiddels zijn ook alle andere Shootinq-fotografen toegelaten, en daar zijn we erg trots op. Een deel van de WPJA- site is inmiddels zelfs in het Nederlands vertaald, maar het interessante deel (ook voor bruidsparen!) kun je toch het beste zoeken in het Engelstalige gedeelte.

Bruiloft blogs etc. kusje

Wedspiration

wedspiration_websiteWedspiration is de blogsite van de professionele ceremoniemeester Jo-Anne van der Lelij. In haar zoektochten naar inspiratie voor haar bruidsparen kwam ze zo veel leuke dingen tegen, dat ze besloot daar een blog voor te maken. Af en toe ben ik gastblogger op Wedspiration (dat is in ieder geval de bedoeling en nu mijn site zo goed als klaar is zal daar weer meer tijd voor zijn). Dan blog ik over zaken die met de fotojournalistiek in de bruiloftsfotografie te maken hebben.

Arnhems Meisje

Arnhems MeisjeArnhems meisje is een heerlijk blog over anders trouwen, los van alle regels en gebruiken. Laat je inspireren! Dé site voor de bruid van nu. Tsja mannen, jullie mogen natuurlijk ook kijken, maar ik heb toch het gevoel dat jullie niet direct tot de doelgroep behoren... Komt misschien ook door de initiatiefneemster van Arnhems meisje: Assepoester Trouwjurken. De doorsnee-bruidegom zal daar niet winkelen, vermoed ik. Ook het Roze Boekje komt hier vandaan. En niet verder vertellen, ik heb horen fluisteren dat Arnhems meisje eigenlijk helemaal geen meisje is....

Het Roze Boekje

Het Roze BoekjeHet Roze Boekje is een volledig reclamevrije verzameling coole adresjes die je helpen om gewoon lekker op jouw manier te trouwen. Alle adressen die je in Het Roze Boekje vindt, zijn gezellig, vernieuwend en allesbehalve standaard. Heel inspirerend! Het Roze Boekje is een initiatief van Assepoester Trouwjurken, samengesteld door De Meiden van Assepoester en Arnhems Meisje.

WitWedding

WitWedding trouwmagazineWitWedding, Hét hippe trouwmagazine van Nederland. Met online ook de pinkpages, de gele gids voor aanstaande bruidsparen. WitWedding is organisator van Catwalk en Trouwfabriek, een jaarlijks terugkerend spektakel: “Te gekke bruidsjurken, niet-truttige trouwfotografen, geweldige trouwschoenen, de meest kleurrijke bruidstaarten en nog veel meer. De meest geweldige bedrijven van de trouwbusiness komen hier samen om hun werk te tonen en jou te inspireren.” Voor het herfstnummer 2011 maakte ik een modereportage.

The Perfect Wedding

The Perfect WeddingThe Perfect Wedding is een inspirerende trouwsite waar bruidsparen originele ideeën, de laatste trends en de leukste leveranciers (je begrijpt het al, ik sta er ook tussen in de Fotografen special). In het magazine - onder andere te bekijken op de iPad - lees je handige informatie en kun je inspiratie opdoen!

 

 

 

© Copyright PHTGRPHR – Jacqueline Dersjant