SO 2014 honorable mention Selection Of Dutch Photography award

Wat een eer: ik ontving een 'honorable mention' voor een prachtige foto award: SO2014 (Selection of Dutch photography 2014). In dit geval is een nominatie al een geweldige prijs want alle genomineerde foto's verschijnen in een boek. De prijsuitreiking vond plaats op 26 november in het Stedelijk Museum.
Ik was dus al enorm blij met de nominatie maar om ook nog een eervolle vermelding te krijgen - wat ben ik blij!

001-fotojournalist-jacqueline-dersjant-phtgrphr-brand-collecte-texas

De foto's waar ik mee genomineerd werd hebben een bijzonder verhaal.

Karen woonde met haar man Kendall, zoon Cash (16), neef Steve (17), 4 honden, 1 kat, een leguaan en ruim 40 vogels in een trailer. Naast deze trailer stond de oldtimer garage van Karen’s (gehandicapte) echtgenoot Kendall. Zijn spaargeld investeerde hij in vervallen oldtimers, om op te knappen. Zijn oudedagsvoorziening. Ook 16-jarige zoon Cash hielp mee en had inmiddels een paar old-timers bij elkaar gespaard.

Bijna alles wat het gezin bezat, is midden in de nacht in vlammen opgegaan. Ze waren niet verzekerd, dat was vrijwel onmogelijk omdat ze te ver van de brandweer woonden. Oorzaak: een niet goed gedoofd kampvuur overdag. Karen, Kendall en de twee jongens zijn op het nippertje aan de dood ontsnapt, een kwestie van seconden. Niet alle dieren hebben het overleefd.

De brand was niet door de jongens aangestoken maar ze werden daar wel van verdacht. Ze zijn, terwijl de trailer - hun huis ! - voor hun ogen afbrandde door de politie in de boeien geslagen. De jongens werden uit de buurt van Karen en Kendall gehouden en hebben machteloos moeten toekijken hoe onder andere het lievelingsdier van Cash in de brand omkwam. De jongens zijn dezelfde avond vrijgelaten zonder excuus of slachtofferhulp.

Precies 1 week na het drama ontmoette ik Karen bij een klein benzinestationnetje/snackbar waar zij werkte. Als ‘advanced student’ van de Foundation Workshop Texas was ik op zoek naar een onderwerp om dat weekend te fotograferen zodat ik de dagen daarna met de billen bloot kon voor de genadeloze (en zeer inspirerende!) kritieken van Ben Chrisman, Anna Kuperberg, Craig Fritz en Jerermy Minnerick.

Getroffen door Karen’s verhaal en ongelofelijke veerkracht (“God has his mysterious ways. He closes a door but he opens a window.”) vroeg ik of ik hun verhaal mocht vastleggen. Karen nodigde me uit om bij hun in de trailer op de bank te overnachten. Een vieze trailer die al een tijdje leeg had gestaan en waar zij onderdak hadden gevonden, samen met hun huisdieren die de brand overleefden: 1 kat, 2 honden en 23 duiven. En hoogstwaarschijnlijk ook nog ergens een dikke vette rat.

De jury bestond uit: Dennis Baars (TBWA\Neboko), Jaap Biemans (Volkskrant Magazine), Scheltens&Abbenes fotografie, Piet Paris (Harpers Bazaar Nederland), en Karin van Gilst (Stedelijk Museum).

Later meer over dit gezin en de eerste dagen na de brand. Dit zijn de foto's die ik inleverde voor de SO2014 awards.